[email protected]
For samples,
call 1300 761 741

Architectural
Innovations
in Plywood

Henry Turner Pavilion by
Katz Architects

Project

Henry Turner Pavilion by
Katz Architects

Sporting clubs play a vital role in the happiness and health of our communities, and the newly built Henry Turner South Reserve Pavilion is a cutting-edge example of how innovative design, quality materials and passionate sporting clubs can come together to create something truly spectacular.

Maxiply plywood features heavily in the new pavilion, both inside and out, showcasing the versatility, beauty and inherent durability of our panels.

Project background

When the Maribyrnong River flooded in 2018 after severe weather and the original Henry Turner South Reserve Pavilion was inundated, the Maribyrnong City Council acted swiftly to put plans in place to build a new facility. The reserve is home to the local rugby, gridiron and cricket teams, and the new space needed to cater for all their needs.

Project goals and objectives

The new pavilion was built on the southern end of the reserve, away from the river to reduce the risk of future flood damage. Featuring four large changing rooms, umpire rooms, a commercial kitchen, meeting space, social room and spectator seating, the pavilion includes everything the local sporting community needs to thrive.

At the heart of the design is the concept of a floating roof form, with floor to ceiling windows drawing in natural light and capturing views of the surrounding reserve and playing field. Clad with Maxi Panel Okoume (marine-grade) panels, the cantilevered roof includes feature lighting that further reinforces the floating form when lit from below.

Exterior & interior feature ceilings

Showstopping from every angle, the underside of the exterior roofline is clad in our signature Maxi Panel Okoume plywood panels, bringing warmth and creating an inviting and welcoming atmosphere to both the front and back of the pavilion, connecting the space to Victoria University at the rear.

The beauty of natural timber extends to the interior ceiling where matching Maxi Perforated Panels bring both visual appeal and acoustic properties that enhance the ambience. Specified with Maxiply’s standard groove profile, the ceiling required some complex customisations due to the multitude of different angles and the strip lighting that intersects the panels. The end result is seamless, demonstrating why our fully customisable panels are the first choice plywood for architects.

Certain to impress all players, officials and community members who utilise the space, the new pavilion is visually stunning, highlighted by the soaring timber ceilings, and is another fine example of the successful application of plywood in community projects.

Exterior Specs: Maxi Panel Okoume, pre-finished in our Natural Sand Intelligrain Coating with UV exterior top coat for ultimate protection.

Interior Specs: Maxi Perforated Panel Okoume, pre-finished in our Natural Sand Intelligrain Coating with a customised Groove profile and express gaps between panels

Talk to us about your upcoming project today

If you have an upcoming community projects, get in touch with our team today. We’d love to run you through what is possible with plywood and explore how we can help you bring your design ideas to life.


Project partners

Architect: Katz Architects
Builder: May Constructions & Onward Constructions

Project scope

Maxi Panel Okoume and Maxi Perforated Panel Okoume

Completed

July 2023

Location

VIC

Project

Henry Turner Pavilion by
Katz Architects

Sporting clubs play a vital role in the happiness and health of our communities, and the newly built Henry Turner South Reserve Pavilion is a cutting-edge example of how innovative design, quality materials and passionate sporting clubs can come together to create something truly spectacular.

Maxiply plywood features heavily in the new pavilion, both inside and out, showcasing the versatility, beauty and inherent durability of our panels.

Project background

When the Maribyrnong River flooded in 2018 after severe weather and the original Henry Turner South Reserve Pavilion was inundated, the Maribyrnong City Council acted swiftly to put plans in place to build a new facility. The reserve is home to the local rugby, gridiron and cricket teams, and the new space needed to cater for all their needs.

Project goals and objectives

The new pavilion was built on the southern end of the reserve, away from the river to reduce the risk of future flood damage. Featuring four large changing rooms, umpire rooms, a commercial kitchen, meeting space, social room and spectator seating, the pavilion includes everything the local sporting community needs to thrive.

At the heart of the design is the concept of a floating roof form, with floor to ceiling windows drawing in natural light and capturing views of the surrounding reserve and playing field. Clad with Maxi Panel Okoume (marine-grade) panels, the cantilevered roof includes feature lighting that further reinforces the floating form when lit from below.

Exterior & interior feature ceilings

Showstopping from every angle, the underside of the exterior roofline is clad in our signature Maxi Panel Okoume plywood panels, bringing warmth and creating an inviting and welcoming atmosphere to both the front and back of the pavilion, connecting the space to Victoria University at the rear.

The beauty of natural timber extends to the interior ceiling where matching Maxi Perforated Panels bring both visual appeal and acoustic properties that enhance the ambience. Specified with Maxiply’s standard groove profile, the ceiling required some complex customisations due to the multitude of different angles and the strip lighting that intersects the panels. The end result is seamless, demonstrating why our fully customisable panels are the first choice plywood for architects.

Certain to impress all players, officials and community members who utilise the space, the new pavilion is visually stunning, highlighted by the soaring timber ceilings, and is another fine example of the successful application of plywood in community projects.

Exterior Specs: Maxi Panel Okoume, pre-finished in our Natural Sand Intelligrain Coating with UV exterior top coat for ultimate protection.

Interior Specs: Maxi Perforated Panel Okoume, pre-finished in our Natural Sand Intelligrain Coating with a customised Groove profile and express gaps between panels

Talk to us about your upcoming project today

If you have an upcoming community projects, get in touch with our team today. We’d love to run you through what is possible with plywood and explore how we can help you bring your design ideas to life.


Project partners

Architect: Katz Architects
Builder: May Constructions & Onward Constructions

Project scope

Maxi Panel Okoume and Maxi Perforated Panel Okoume

Completed

July 2023

Location

VIC